perjantai 30. syyskuuta 2016

Tyrnijuustokakku

Blogin päivitykset on kesän jäljiltä hieman hunningolla.Kesä aikaan on puutarhassa niin paljon kaikenlaista tekemistä ettei aika millään tunnu riittävän kaikkeen mitä haluaisi tehdä.Kokin työni on ainakin tällä hetkellä ollut kesä painotteista,niinpä ylimääräistä vapaa-aikaa ei liiemmälti ole ollut,hyvä niin .Kesä aikaan on onneksi valoisaa aikaa yllin kyllin.Pihamme kaksi tyrni pensasta tuottivat tänäkin vuonna satoa runsaasti.Keräämisen jälkeen pakastan ne pikkupusseihin ,odottamaan inspiraatiota.Tämä kakku syntyi tyrnimehusta,jonka keittelin eräänä iltana.Tällä kertaa tavoitteena oli kevennetty versio juustokakusta.Kanamunan valkuainen on kevyttä ja kuohkeaa;siitä tuli kakkumassan  perusta.Lisäksi rasvatonta rahkaa,kermaa,tyrnimehua,liivatelehtiä ja tuorejuustoa.Sokeria en lisännyt ollenkaan,paitsi sokeri mikä oli tyrnimehun joukossa.Kiille kakun päälle syntyi tyrnimehusta ja liivatteesta.


Pohja:

200 g digestive keksejä

75 g voita sulatettuna



Täytteen ainekset:

2 dl sokeroitua tyrnimehua

2,5 dl kermaa vaahdotettuna

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl rasvatonta rahkaa

6 liivatelehteä

4 valkuaista vaahdotettuna



Kiille:

1,5 dl sokeroitua tyrnimehua

3 liivatelehteä


Hienonna digestive keksit ja sulata voi,vaikkapa mikrossa.Sekoita.Painele irtopohja voan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vaahdota kerma isohkossa kulhossa,koska se toimii kaikkien ainesten peruskulhona.Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.Älä heitä keltuaisia hukkaan ,niistä voi tehdä vaikka majoneesia myöhemmin.Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.Liota liivatteet kylmässä vedessä.Lämmitä tyrnimehu kattilassaLiota pehmenneet liivatteet mehun joukkoon.Sekoita  sähkövatkaimella kermavahdon joukkoon rahka ja tuorejuusto.Lisää vähän jäähtynyt tyrnimehu varovasti joukkoon.Lisää viimeiseksi varovasti nostellen valkuaisvaahto joukkoon.

Lisää täyte pohjan päälle.Laita hyytymään jääkaappiin ,mieluiten yön yli.

Kiehauta kiillettä varten osa mehusta ja lisää pehmenneet liivatteet joukkoon.Kiilteen voi valella kakun päälle parin tunnin hyytymisen jälkeen

Irrota kakku varovasti vuoasta.Koristele.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti