keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Briossi sämpylät

Briossi; mikä ihana tekosyy burgereiden tekoon. Briossitaikina on mehevien hampurilaissämpylöiden salaisuus. Tälläisenä kylmänä ja märkänä marraskuun pimeänä päivänä ei oikein huvita uloskaan lähteä, niin leivonta on aina hyvä idea. Briossitaikina vaatii jonkin verran enemmän aikaa kuin tavallinen sämpylätaikina, mutta palkitsee leipurin herkullisella ja tuoksuvalla lopputuloksella. Taikinan voi tehdä jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana tai kohottaa pari tuntia huoneenlämmössä ja leipoa samantien. Kannattaa tehdä kerralla vähän isompi taikina, että voi pakastaa osan sämpylöistä. Meillä kylläkin näyttää tällä hetkellä siltä, että kovinkaan montaa ei pakasteeseen asti päädy, kun perheen miesväki käy "maistelemassa "niitä. Uunituoreina ne maistuvat sellaisenaankin ihanilta. Aamupalalla briossit maistuisivat jonkin ihanan hillon ja juuston kanssa.

Tämä ohje on noin 16 reilunkokoiseen briossiin .


näitä tarvitset :

4 dl maitoa

100 g tuorehiivaa (itse käytin kuivahiivaa 2 pussia)

3 rkl sokeria 

1 tl suolaa

4 kananmunaa

10 dl vehnäjauhoja

200 g voita (huoneenlämpöisenä)


voiteluun:

2 kananmunan keltuaista 

Liota hiiva kulhossa kädenlämpöisen maidon joukkoon , mikäli käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä maito pitää olla n.42 asteista .Lisää joukkoon sokeri ,suola ja kananmunat. Sekoita joukkoon jauhot.(Jos käytät sähkövatkainta , käytä taikinakoukkuja .)Lisää lopuksi voi pieninä kuutioina ja jatka taikinan vaivaamista huolella 5-10 minuutin ajan. 
Peitä kulho kelmulla ja nosta kulho kylmään vähintään tunniksi tai yön yli. 
Vaivaa taikina työpöydällä kimmoisaksi ja jaa noin 16 osaan. Leivo pyöreitä hampurilais sämpylöitä tai muotoile pullat pitkulaisiksi. 
Anna briossisämpylöiden kohota tunnin ajan. Voitele briossit keltuaisella. Ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.



Paista 225 asteessa n.10 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti