Herkullisen ja maukkaan leivän leipominen on ollut unelmani jo pitkään.Pataleipä on juuri nyt ajankohtaista monissa medioissa.Tähän leipään sain idean Maku lehden postauksesta.Muunsin sitä,korvaamalla osan jauhoista spelttijauhoilla saadakseni täyteläisemmän maun leipään.Pataleipä on myös siitä kiitollinen leivottava,että sen voi alustaa illalla valmiiksi odottamaan aamun viimeistelyä,ennen uuniin laittoa.Leipään saa myös eri makuvivahteita vaihtamalla osan jauhoista.Valurauta patakin pääsee hyötykäyttöön.
raaka-aineet:
3 1/2 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa
vajaa tl pansuolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Lisäksi kannellinen valurautapata ja padan voiteluun rypsiöljyä
Laita tilavaan kulhoon kädenlämpöinen vesi.Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja.Sekoita veden joukkoon suola ja jauho- hiivaseos ja loput jauhot.
Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla.Jätä kohoamaan huoneenlämpöön.Anna kohota noin 12-24 tunniksi.Itse kohotin noin 12 tuntia tällä kertaa.
Ennen paistamista ripottele pinnalle jauhoja,käännä taikina kulhossa ja ripottele vielä vähän jauhoja pintaan.Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
Laita sillä aikaa pata kylmään uuniin.Säädä uuni 225 asteeseen.Kun puoli tuntia kulunut,ota pata uunista.Voitele pata rypsiöljyllä.
Kumoa taikina kuumaan pataan ja laita kansi päälle.Paista noin puoli tuntia.Ota sen jälkeen kansi pois.Paista kunnes kauniin värinen,noin 10-15 minuuttia.
Kumoa leipä padasta.Anna jäähtyä leivinliinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti